Ce este leasingul şi ce trebuie să ştiţi neapărat înainte de a vă cumpăra o maşină prin acesta
Companiile auto sunt cu fiecare zi tot mai ingenioase și ne oferă dublul decât ieri la capitolul confort, comoditate, accesorii, chițibușuri, culori și forme. Cum să nu ți le dorești?! Și desigur, cu cât mai sofisticat, cu atât mai scump. Partea bună e că există suficiente mecanisme, inclusiv juridice, care să facă un vis/scop/dorință – o realitate. De această dată, cheia e tocmai contractul de leasing.
Pentru început, e bine să știm că termenul de ”leasing” își are dezvoltată existența în normele Codului civil (art. 923-930), precum și într-o lege specială (nr. 59 din 28.04.2005 cu privire la leasing). În aceste norme, găsiți răspuns la toate ”preocupările” și întrebările generale care țin de subiect.
Așadar, ce este leasingul? Lăsând termenii juridici într-o parte, simplist vorbind, leasingul este o formă de credit, în care compania de leasing este cea care vă cumpără bunul pe care îl doriți, achitând ulterior acesteia o rata lunară prestabilită în contract.
Ei bine, cel mai des, auzim în târg termenul de leasing pentru automobile. Totuși, este necesar să aducem puțină claritate. Potrivit legii, obiect al leasingului pot fi orice bunuri mobile sau imobile, cu excepţia:
- bunurilor scoase din circuitul civil sau a căror circulaţie este limitată prin lege;
- terenurilor agricole;
- bunurilor consumptibile;
- obiectelor proprietăţii intelectuale care nu pot fi cesionate.
Un alt accent important: leasingul poate avea mai multe forme:
Să ne oprim doar puțin la leasingul operațional și cel financiar, fiind cele mai complexe. Cea mai simplă distincție între aceste două forme de leasing este însuși scopul pentru care doriți un contract de leasing. Mai exact, să presupunem că obiectul contractului de leasing este un automobil. Dacă la finele contractului doriți ca autombilul să rămână în proprietatea dvs., atunci suntem în prezența leasingului financiar.
Dacă vă doriți un automobil doar în folosință temporară, iar la finele contractului automobilul să ramână în proprietatea companiei, achitând pentru acest serviciu rata lunară stabilită în contract, veți semna un contract de leasing operațional (mai întâlnit și sub denumirea de leasing de mentenanță).
În acest caz, rata pe care o veți achita lunar va fi calculată în funcție de rulajul anual, marja uzurii, dobândă și durata contractului și va conține atât plata pentru închirierea bunului, cât și întreținerea și asigurarea acestuia. Astfel, veți plăti doar pentru ceea ce folosiți, iar la final veți returna mașina fără a vă asuma riscul de revânzare (acesta este asumat de compania de finanțare), în timp ce dvs. vă puteți alege o nouă mașină după același principiu.
Acum, că am dezvoltat cele două forme esențiale de leasing, să clarificăm situația în care la finele contractului de leasing să rămâneți proprietarul automobilului.
Iată câteva aspecte esențiale de care trebuie să țineți cont:
- Accentuez, automobilul este proprietatea companiei de leasing până la achitarea integrală a acestuia, ratele lunare + valoare reziduală a bunului (plată în baza căreia se face transferul dreptului de proprietate).
- Potrivit legii, contractul de leasing nu poate fi semnat pe un termen mai mic de 1 an și nu poate depăși 5 ani.
- Obligatoriu, veți achita polițele de asigurare RCA și CASCO (pe lângă rata lunară or pot fi incluse direct în suma pe care o achitați lunar).
- Toate celelalte taxe aferente ratei de leasing, impozite, le veți achita dvs., în calitate de beneficiar al automobilului.
- Un aspect extrem de important – de regulă, valoarea contractului este în euro, ceea ce înseamnă că sunteți supus unui risc valutar, având în vedere fluctuația valutei pe piața financiară.
- Nu este neapărată depunerea unei garanții, în schimb, cel mai probabil, va trebui să achitați un avans pe care îl negociați în contract.
- Rambursarea anticipată a leasingului se poate face până la expirarea contractului, doar că veți plăti o penalitate simțitoare, care este expres prevăzută în contract (fiind o formă prin care-și asigură și compania de leasing profitul or lipsa de pierderi financiare).
- Atenție mare la rezilierea contractului! Dacă inițiativa vine din partea dvs., în calitate de client (indiferent dacă sunteți persoană fizică sau juridică), cel mai probabil va trebui să achitați o penalitate impunătoare, așa încât compania de leasing să-și acopere pierderea financiară. Mai mult, dacă ați achitat rata o perioadă X și solicitați rezilierea, bunul vă va fi luat, fără a primi nimic din ceea ce ați achitat.
Doar o remarcă la capitolul reziliere. Potrivit legii cu privire la leasing, contractul de leasing poate fi reziliat la inițiativa companiei de leasing (locator) în 2 situații:
- dacă locatarul încalcă esenţial clauzele contractului;
- dacă locatarul a decis să se dizolve ori împotriva lui este intentat proces de insolvabilitate.
Clientul (locatarul) are dreptul să ceară rezilierea contractului în următoarele 3 situații:
- bunul nu a fost furnizat în termenul stipulat în contract;
- bunul nu corespunde calităţii, ansamblului de piese şi de accesorii, altor condiţii de furnizare (transmitere) ori clauzelor contractuale;
- locatorul încalcă esenţial alte clauze ale contractului.
Pe final, prudență maximă la contractele pe care le semnați. Deseori, contractele de leasing au tot felul de clauze care nu sunt tocmai în favoarea clientului. De aceea, citiți de câteva ori la ce vă obligați, banii pe care trebuie să-i plătiți și sub ce vă puneți semnătura!
Sursă: BizLaw